Permis de conducere românesc

Despre serviciu

Dacă ai confirmarea cetățeniei române, atunci ai dreptul de a schimba permisul de conducere a țării (Moldova, Ucraina, Russia și altele) pe cel românesc. Drept temei servește traiul permanent pe teritoriul României. Permisul de conducere românesc poate fi primit după locul de trai în orice oraș al României.

Ce trebuie să știi despre obținerea permisului de conducere românesc

Acte necesare:

 • certificatul de naștere transcris;
 • buletinul de identitate românesc;
 • certificatul de naștere MD
 • adeverința de valabilitate de la MRU (după caz)
 • permis de conducere de tip moldovenesc sau al altei țări.

Avantajele obținerii permisului de conducere românesc:

 • Libertatea de conducere a autoturismului pe teritoriul țărilor Uniunii Europene, precum și în câteva țări din afara UE.
 • Mai multe oportunități de angajare.
 • Preschimbarea permisului în unele țări europene, fără să susții examenele repetat.
 • Obținerea cardului tahograf.
 • Posibilitatea de a primi certificatele de calificare profesională CPI și CPC.
 • Perfectarea certificatului de pregătire profesională pentru conducătorii de autovehicule care transportă mărfuri periculoase (ADR).
 • Posibilitatea de utilizare, în unele cazuri, ca dovadă de domiciliu, asemeni unei cărți de identitate.

Obține cetățenia română legal și sigur și beneficiază de toate avantajele ei.

Întrebări frecvente

Cererile pot fi depuse la sediul Autorității Naţionale pentru Cetăţenie din București, la Birourile teritoriale din Iaşi, Galaţi, Suceava și Timişoara, precum și la sediul misiunii diplomatice a României din țara de domiciliu sau în țara unde deții un permis de ședere legal.
Echipa Certificat.md oferă asistență în urmărirea stadiului soluționării cetățeniei. De asemenea, informațiile legate de stadiul soluționării pot fi vizualizate, pe baza numărului de dosar, accesând site-ul Autorității Naționale pentru Cetățenie (http://cetatenie.just.ro).
Nu. Dosarul poate fi depus doar în baza unei programări prealabile.

După obținerea certificatului de naștere, pașaportul se poate obține în 2 săptămâni.

Din câte cunoaştem, nu există nici un criteriu legal sau oficial de prioritizare a acordării cetățeniei române. Aceste informații fie sunt doar zvonuri, fie doar anumite presupuneri fără nicio bază care să le susțină.
În termen de 6 luni de la data comunicării ordinului preşedintelui ANC de acordare sau redobândire a cetăţeniei române, persoanele care dobândesc sau redobândesc cetăţenia română vor depune jurământul de credinţă faţă de România la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie pentru persoanele care au solicitat stabilirea domiciliului în România și la sediul misiunii diplomatice a României din țara de domiciliu sau de reședință, pentru persoanele care au solicitat menținerea domiciliului în străinătate.
Certificatul de cetăţenie română este eliberat persoanei în cauză în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului.
Da. Paşaportul român se perfectează la orice Consulat al României din străinătate. Detalii poți găsi pe site-ul fiecărui consulat.
Pot exista două persoane cu număr identic al dosarului, dacă dosarele au fost depuse în ani diferiţi. Dacă dosarul pe care îl găsești a fost depus în acelaşi an, e posibil să fie o greşeală şi te sfătuim să te adresezi la ANC pentru a lămuri situaţia, şi eventual, pentru a afla numărul corect al dosarului.